Susan Salo - DVD box Foundation jumping


Susan Salo (Amerika) komt oorspronkelijk uit de paardensport. Het verbaast haar dat we in de agility zoveel tijd besteden aan het aanleren van raakvlakken en paaltjes, maar bijna nul tijd aan het aanleren van goede sprongtechnieken. Terwijl er in een gemiddeld parcours toch heel wat meer sprongen dan raakvlakken staan. Springen moet een hond maar gewoon kunnen....

Susan heeft een serie DVD-boxen uitgebracht waarin ze haar visie op het aanleren van sprongtechnieken behandelt. Van de DVD-box "Foundation Jumping" heb ik (voor eigen gebruik) een samenvatting gemaakt. Hierbij deze samenvatting, alleen de basis-dingen heb ik hiern beschreven in een slechte mix van nederlands en engels :-)

 

Let op: haar technieken gaan er vanuit dat de hond zelfstandig goed leert springen, jij als handler mag hier geen invloed op hebben. Daarom worden alle oefeningen "zonder" handler uitgevoerd; je stuurt of de hond naar een target achter de sprongen, of je laat de hond naar je toe komen springen terwijl jij stokstijf een eind achter de laatste sprong staat. Dat gaat natuurlijk niet werken in de "echte wereld" waar de handler als stoorzender mee loopt/rent. Je moet dus de beschreven oefeningen op het laatst (als de hond alles goed beheerst) ook uitvoeren terwijl je steeds meer en harder mee gaat lopen.

 

Miriam Vriens

Download
Susan_Salo_-_Foundation_jumping.pdf
Adobe Acrobat document 307.8 KB