Slang / serpentine - Door Jan Sprij


Ik ben niet zo'n voorstander van oefeningen op papier uit te leggen. Ik ben er van overtuigt dat je dit beter visueel uitgelegd kan krijgen, maar maak hiervoor een uitzondering. Met als aanvulling kijk op internet op www.youtube.com en vul bij de zoekterm 1 van bovenstaande woorden in, met daarna agility of behendigheid.

 

Goed even voor de duidelijkheid. Dit is de basis oefening om een serpentine aan te leren.  

Probleem: Bij een normale sprongenreeks ziet de hond het volgende toestel staan en loopt de handler evenwijdig mee. De handler stoort de hond bij zijn springen daarbij minimaal. Zie A. Bij een serpentine, daarintegen, is de handler voor de hond meer fysiek aanwezig en is het voor de hond complexer om deze sprongen te springen, omdat hij zijn coordinatie steeds moet afwisselen van links naar rechts.

 

Het is zeer belangrijk dit soort zaken rustig en opbouwend te trainen, uiteraard nooit kwaad te worden.

Bij een slechte getrainde/genomen serpentine zal de hond de 1e sprong goed nemen en de volgende voorbij lopen of de lat gooien. Vaak ligt de oorzaak dat de handler voor hem storend aanwezig is en/of dit nog niet gewent is. 

Het doel: is dat de hond dit in de basis zelfstandig leert te springen. Waarbij een handler zich in het begin alleen beperkt tot het geven van commando(s). De handlers positie is bij het aanleren iets achter de hond en evenwijdig aan 1 van de 2 zijden. Je traint dit als handler altijd aan beide zijden. Je start als handler in het begin altijd samen met je hond en bij je hond zie tekening 

Bij A staan de sprongen op 1 lijn achter elkaar. De handler loopt aan beide zijden mee. Het commando wat men hier bij geeft is over het algemeen een vooruit.

Bij B gaan we de sprongen iets schuin zetten om de hond rustig te leren zich coordinatief te ontwikkelen. Jij als handler kan er nu al voor kiezen je commando al aan gaan passen door een richting of bepaald woord te gebruiken. Ik kies er liever voor nog gewoon 'vooruit' te roepen. Hiermee beperk ik het probleem voor mijn hond. Zij ziet dat ze vooruit moet springen en kan zich concentreren op wat ze moet doen en wordt op dat moment niet beperkt door mij.

Bij C gaan de spronger nog schuiner en ga ik naast het 'vooruit' commando nu echt links en rechts geven. Ik probeer mijn hond zo min mogelijk te storen en focus mezelf op het springen van mijn hond en op tijd van het geven van de commando's

Bij D staan de sprongen evenwijdig en ga ik met commando's over op alleen links en rechts.

 

Op het moment dat de benadering van de startsprong anders wordt zal de hele reeks als zodanig veranderen.

Het is daarom heel belangrijk als handler op ander positie's te kunnen lopen. dit train je door de reeks zoals hier voorgeschreven op nieuw te trainen met daarbij jou veranderde looppositie.