• Stichting
  • Agility
  • Activiteiten
  • Kalender
  • Nieuws
  • Home

Uit lijn

Door André Proost

Op wedstrijden zie je het gebeuren.
Een serie toestellen staat voor de handler niet in lijn, maar wel in lijn voor de hond, waardoor er een handling fout gemaakt kan worden. (zie tekening)

 

Vaak zit het probleem niet bij de hond, maar bij de handler. De handler is zo gewend om aan te sluiten bij de toestellen, dat hiermee de ideale lijn van de hond verstoord wordt.
Om de handler te leren de lijn te volgen die de hond loopt, heb ik een serie oefeningen op papier gezet.
Om deze oefeningen te kunnen doen moet de hond alle hindernissen volledig beheersen.

 

oefening 1. Zorg dat de toestellen op een comfortabele afstand staan voor de hond. Laat de handler wisselend aan beide zijden starten. Laat de handler steeds meer afstand nemen. Maak in de trainingsgroep eventueel een wedstrijdje afstand nemen om zo iedereen te motiveren de grenzen op te zoeken en uit te breiden.

Combinaties die problemen hebben met de rechte lijn kunnen als start oefening 1b gebruiken en in stapjes naar oefening 1 toewerken.

 

Als de oefeningen goed gaan kan je de oefening moeilijker maken met oefeningen 2 en 2b.

 

Wanneer oefening 2 en 2b goed gaat kan alles moeilijker gemaakt worden met de opstellingen in oefening 3 en 4.

 

Als het afstand nemen er helemaal in zit kan de oefening uitgebreid worden met grote toestellen tussen handler en hond, zoals op oefening 5. Zet bij deze oefening de toestellen die in de weg staan regelmatig op andere plaatsen.

Maak alles steeds moeilijker en herhaal regelmatig.Zorg ook dat de opstelling regelmatig opgezet wordt met een bocht voor de rij hindernissen, zodat de handler ook eens vanaf een andere lijn moet lopen.

 

Let bij de training altijd er goed op dat de handler parallel aan de hond loopt.Veel handlers zijn geneigd om heel licht van de hond af te lopen (vooral bij het starten) en geven zo een andere richting aan als de bedoeling is.Stilstaan kan een seintje voor de hond zijn om naar de handler toe te komen of toe te draaien.

 

 

 

 

Copyright 2009-2019 Stichting Agilityclub