• Stichting
  • Agility
  • Activiteiten
  • Kalender
  • Nieuws
  • Home

Richtingscommando

Door Cathy McDonald

In deze tijd van veel wissels zoals de Belgische en Franse wissel, vind ik het ook belangrijk dat, wanneer deze wissels niet mogelijk zijn, de handler de hond zowel naar links als naar rechts kan sturen. De training van dit commando kan beginnen op een jonge leeftijd buiten de normale agility training. Door direct de richting te benoemen als bijvoorbeeld bij het gooien van een bal en de hond “wijkt af” bij het rennen achter die bal, of als tijdens het wandelen de hond een pad in slaat. Door die richting dan te benoemen wordt het op een speelse manier een gewoonte voor de hond. Als het zover is dat de hond de sprongen beheerst, kun je beginnen met de hier beschreven oefeningen.

De benaming voor de richting is niet zo belangrijk: links/rechts, close/right, weg/hier. Denk van tevoren goed na over wat je wilt gebruiken. Veel handlers kiezen voor twee commando's die niet dezelfde klank hebben. Wat in ieder geval heel belangrijk is, is het volgende:

  • Consequent zijn. Het commando dat je gebruikt om de richting van je hond te veranderen moet altijd hetzelfde zijn. 
  • Timing. De timing van een richtingscommando is cruciaal. Verkeerde timing is waarschijnlijk de meest gemaakte handlersfout. Ideale timing is dat, als de hond afzet voor een sprong, hij weet waar hij daarna naar toe moet. Dus niet als hij geland is, of al een aantal pasjes heeft genomen na de sprong. Op den duur kan het zelfs aangegeven worden voor de afzet, zodat de hond er rekening mee kan houden bij zijn landing. Sommige honden kunnen in het begin latten gaan afgooien. Zet dan de sprongen wat lager totdat de hond de concentratie op kan brengen om te springen en te draaien. 
  • Lichaamstaal. Lichaamstaal kan gebruikt worden met veel effect. Wisselen achter de hond geeft vaak een scherpere bocht naar de gewenste kant toe. Daarom zie je sommige handlers bij de start van een parcours aan de “verkeerde kant” beginnen.In de oefeningen 1 t/m 3 zie je met een simpele opzet, hoe je snel een hond de richtingscommando´s aan kunt leren. Concentreer je eerst op een kant en zorg dat deze goed onder de knie is, voordat je aan de andere kant gaat trainen.

Oefening 1

Stuur de hond over de eerste sprong. Beweeg zelf nog niet. Zodra de hond afzet, ga je opzij naar de 2e sprong. Geef met een richtingscommando en je lichaamstaal aan dat de hond sprong 2 moet nemen. Loop in de beginfase niet te wijd van je hond, maar steun hem met je lichaam.

 

 Oefening 2

De handler staat aan de “verkeerde kant”. Stuur de hond over sprong 1. Zodra hij afzet, ga je snel achter de hond langs terwijl je met een richtingscommando en je lichaamstaal aangeeft dat hij sprong 2 moet nemen.

 Oefening 3

Deze oefening mag pas getraind worden als de hond oefening 1 en 2 goed beheerst. Stuur de hond over sprong 1. De handler gaat opzij en stuurt de hond met een richtingscommando en lichaamstaal naar sprong 2. Zodra hij landt, ga je snel achter hem langs en met een richtingscommando en lichaamstaal stuur je de hond naar sprong 3.

 

Veel plezier

Cathy McDonald

 

Copyright 2009-2019 Stichting Agilityclub